Dacă ți-ai cumpărat de curând un calculator, sau dacă tocmai l-ai formatat pe cel avut și vrei să cunoști ce programe n-ar trebui să lipsească din acesta, pe lângă cele pe care le folosești zilnic, aceasta este lista pe care trebuie neapărat să o citești.
Lista include instrumente din toate categoriile importante (securitate, gestionare fișiere, editare grafică, procesare documente, partajare fișiere, chat și VoIP, multimedia, etc.). Iată care sunt recomandările mele:
- Antivirusul: Nu uita să instalezi în calculator un program antivirus care să te protejeze de malware. Poți opta pentru folosirea oricăruia dintre programele antivirus gratuite recomandate aic dacă nu ai cumpărat unul comercial. Eu folosesc Panda Cloud Antivirus Free, dar și celelalte soluții merită încrederea ta.
- Firewall: În teorie, în Windows 7 și Windows 8 nu mai ai nevoie de Firewall, cel existent oferind toată protecția de care are nevoie un utilizator obișnuit. În schimb, dacă vrei ca tu să decizi care sunt programele ce pot avea acces la Internet și care nu, îți recomand să folosești Private Firewall; în opinia mea, cel mai bun firewall gratuit.
- Multimedia: Pentru a viziona filme vei avea nevoie fie de codecuri, fie de un program care să le includă. Instalează oricare dintre aceste dintre programele de văzut filme recomandate aici, sau acest pachet de codecuri, dacă preferi să redai filmele în Windows Media Player.
- PDF Reader & Printer: Dacă nu folosești Google Chrome, pentru a citi documente PDF în cele mai bune condiții îți recomand să folosești acest program. De asemenea, pentru a salva documente și pagini Web în format PDF, îți recomand să instalezi imprimanta virtuală Bullzip.
- Sincronizare fișiere: Pentru a sincroniza fișiere între două sau mai multe calculatoare, sau între calculator și smartphone, îți recomand Dropbox. E un program foarte rapid și foarte util la sincronizarea fișierelor.
- Download fișiere de pe torrent: Eu folosesc µTorrent, iar dacă este configurat cum am explicat aici, nu vei avea probleme la descărcarea fișierelor din rețeaua BitTorrent.
- Download muzică: Songr este cel mai bun program de descărcat muzică, dar poți încerca și MP3Jam.
- Dezarhivare .zip, .rar., .tar, .7z: Deși îmi place WinRAR, prefer 7-Zip. Este gratuit, rapid și foarte simplu. Îl poți descărca de pe site-ul său oficial.
- Optimizare PC: Actualmente consider că TweakNow este cel mai bun program de optimizare, dar poți încerca și Baidu PC Faster. În schimb, pentru eliminarea fișierelor temporare și curățarea Windwos Registry, îți recomand CCleaner.
- Optimizare Boot-are: Pentru a accelera pornirea calculatorului, îți recomand să folosești StartupDelayer. Dar poți face același lucru și cu My Startup Delayer sau Soluto.
- Defragmentarea Hard Disk-ului: Dacă nu dispui de un SSD, sau dacă pe lângă SSD mai ai și un Hard Disk cu platane, ai nevoie de un program de defragmentare pentru a-l ține în formă.
- Editoare grafice: Eu prefer Paint.NET, unul dintre cele mai bune programe gratuite de editat imagini, dar poți alege oricare dintre programele de modificat poze recomandate în această postare.
- Ascundere adresă IP: Pentru a ascunde adresa IP atunci când te conectezi la rețelele publice, sau când vrei să accesezi site-uri restricționate pe o anumită zonă geografică, îți recomand să folosești Vpn One Click; e unul dintre cele mai bune!
Iar de moment cred că e suficient… Tu ce zici, am omis ceva important?!?
Domnule CRISTI
Rog o parere despre urmatoarea situatie:
-Am un notbook marca lenovo S 10 e,de aproximativ 2 ani,coolerul huruia cu vibratii si porniri instabile,am decis sa-l desfac,dupa ce am fost nevoit sa-l fac bucati pina la
placa de baza,a vazut ca trebuia sa dau jos si radiatorul de racire.Acesta avea o interfata
termica un fel de cauciuc(guma de mestecat).Am curatat atit radiatorul cit si cela 2 pastile de GEAM(una era procesorul cealalta nu stiu ce era????)cu spirt,am pus pasta termica pe ele strat subtire(sa se vada prin el),si am pus o interfata termica ce preia asperitatile la radiator(am zis ca acesta se poate dilata si nu de prosti au pus si ei)dupa care am dat cu pasta si pe suprafata de contact a radiatorului(strat subtire).
-Dupa remontare componente(au m-ai ramas 2 surubele) l-am pornit.
-folosesc programul notebook hardware control si la CAPACITATE MAXIMA SETAT PROCESORUL am obtinut valorile de m-ai jos.
Intrebarea este:
-Sunt bune acele valori? acestea fiind obtinute la un BAKUP DE 25 GIGA ITRUN TIMP DE 43 MINUTE.
INTRE TIMP VAD CA DIN 56 GRADE(CORE 0-47,CORE 1-47) NU SE MISCA.DAR MERGE COOLERUL MEREU pina in 51 de grade.
––––––––––––––––––––
cpu clock-1596 MHZ
cpu load-100/100
temperatura TZ00-71 core 0-63,core1-63;72(65,65);73(65,65);74(67,67,minutul 18);75(68,68)
76(68,68);culmea 74(66,66)stabil pina in minutul 42
temperatura HD-44 grade la 75 grade CPU
––––––––––––––––––––
Nu vad de ce nu ar fi bune acele datele afisate. Dar hai sa-ti proupun ceva: porneste un program sau un joc care sa solicite cat de mult procesorul. In cazul acesta temperatura ar trebui sa creasca usor in ciuda functionarii perfecte a ventilatorului.
Nu stiu ce sistem de operare folosesti dar cauta in optiunile avansate de alimentare si vezi daca modul de ventilare este pe „activ”.
In general, sistemele de operare mentin o ventilare „activa” pentru atunci cand calculatorul este conectat la reteaua electrica si una „pasiva” atunci cand acesta utilizeaza bateria pentru alimentare. De aici s-ar putea explica de ce ventilatorul „merge mereu”. Oricum, nu-i un motiv de ingrijorare; in cazul in care ai fi conectat ceva aiurea ori ventilarea ar fi fost insuficienta n-ai fi trecut de 1,2 minute de utilizare a sistemului inainte sa iasa fum.
Eu realizez o curatare asemanatoare cu cea descrisa de tine cam la 4,5 luni, si imi aduc aminte ca de la primul laptop ce l-am deschis mi-au „iesit in plus” vre-o 6, 7 surubele. Am avut norocul ca acestea sa nu fi fost vitale altfel as fi ajuns la ce ti-am spus mai devreme: 1,2 minute de functionare apoi fum si moarte sigura a procesorului.
salut,am si eu o intrebare legata de temperatura procesorului,
core 0 are 56 grade iar core 1 are 34 grade…
de ce? are vreo problema?
Teoretic are deoarece uneori, un nucleu este mai solicitat decât celălalt. Practic vorbind, n-ar trebui să existe o diferență mai mare de 2-3 grade între nuclee, ceea ce mă face să cred că există la mijloc o problemă de compatibilitate..