Un firewall este ca un gardian digital care vă protejează computerul și datele de amenințările de pe internet. Este important să îl configurați și să îl actualizați în mod regulat pentru o protecție eficientă, deoarece vă protejează computerul și datele de pe acesta de accesul neautorizat la Internet.
Firewall-urile funcționează pe baza unor reguli sau reglementări care dictează ce tipuri de conexiuni sunt permise și ce tipuri de conexiuni sunt blocate. Este ca o listă de reguli despre cine are voie să intre și să iasă din casă (computer) și cine nu.
După cum puteți vedea din captura de ecran de mai sus, aplicația pentru gestionarea Firewall-ului Windows nu este deloc intuitivă, aceasta nefiind concepută pentru ca medicii ori contabilii să-și configureze firewall-urile cu ajutorul să, ci pentru tehnicienii IT.
Simplewall, chiar dacă nu ajută în acest scop, odată instalat în calculator va afișa o alertă de fiecare dată când o aplicație (sau o componentă Windows) va încerca să se conecteze la Internet.
La vederea mesajului, utilizatorul va putea să permită sau să respingă accesul respectivei aplicații la Internet. În acest fel pot fi evitate scurgerea informațiilor, afișarea anunțurilor în cadrul unor aplicații care nu au nevoie de acces la internet pentru a funcționa.
Regulile create cu simplewall sunt aplicate prin tehnologia Windows Filtering Platform, așadar nu vor apărea în lista de reguli ale Firewall-ului Windows. Cu ajutorul său, după cum spuneam, pot fi permise sau interzise conexiunilor aplicațiilor, create reguli personalizate pentru întregul sistem sau un utilizator anume, ține o evidență a conexiunilor realizate și vedea un jurnal al acestora.
Vine preconfigurat cu un set de reguli care, dacă sunt activate, vor împiedica Microsoft să obțină informații despre utilizarea respectivului computer prin serviciile de colectare a datelor, dar și capacitatea de a bloca accesul la Windows Update (nerecomandat fără o justificare temeinică).
În esență, simplewall are rolul de a simplifica monitorizarea și gestionarea conexiunilor realizate către Windows și aplicațiile instalate în acesta, ajutând totodată la protejarea datelor de utilizare cu ajutorul cărora companii precum Google, Microsoft și Facebook își pot afina campaniile publicitare și „face un ban cinstit”.