Deoarece am vazut ca se cauta un top al celor mai bune programe de ascultat muzica, am crezut ca ar fi interesant sa creez eu o lista cu programele de top de acest gen. Nu! Aceasta lista nu este un clasament; pur si simplu, este lista celor mai folosite programe de ascultat muzica din lume. Probabil, unele persoane vor crede ca o astfel de lista este inutila si nu ii condamn, deoarece si eu credeam acelasi lucru inainte sa am acces la datele care m-au determinat sa scriu acest articol.
Winamp: Cel mai folosit program de ascultat muzica, in Windows.
Winamp este unul din cele mai raspandite programe de ascultat muzica din lume si asta se datoreaza faptului ca dispune de foarte multe functii care il fac unic din mai multe aspecte. Haideti sa vedem cateva dintre acestea:
- Este compatibil cu toate sistemele de operare Windows
- Poate reda fara probleme urmatoarele tipuri fisiere multimedia: AAC IT MOD NST STM AIF ITZ MP1 NSV STZ AIFF KAR MP2 OGG ULT AMF M2V MP3 OKT FLAC VLB MP3 M3U M3U8 PLS ASF M4A MP4 PTM WAV AU MDZ MPEG RMI WMA AVI MID MPG S3M WMV CDA MIDI MTM S3Z XM FAR MIZ NSA SND XMZ FLV M4V * MKV SWF W64 669 VOC B4S ASX WPL.
- Ofera acces direct la unul din cele mai cunoscute directoare de radio, Shoutcast.com une utilizatorul poate alege un post de radio cautand in functie de tara, gen muzical sau playlist. De asemenea, poate reda transmisiile tv al celor mai populare posturi tv online.
- Poate fi personalizat prin incarcarea de noi interfete, “Skins“, lucru care i-a marit popularitatea extrem de mult.
- Ruleaza perfect chiar si pe sisteme ce dispun de foarte putine resurse, (256Mb RAM, 800 Mhz CPU).
- Este usor de utilizat si permite crearea de noi biblioteci si playlist-uri in functie de preferinte.
- Pune la dispozitia utilizatorului complemente, “Plug-ins“, cu ajutorul carora acesta poate imbunatati calitatea sunetului si/sau adauga noi functii acestui program.
- Pe langa asta, extra-urile ce au fost adaugate in ultimul timp acestui program, usureaza redarea fisierelor multimedia procesate de acesta in diverse dispozitive externe precum iPod, Wii, etc.
Detinand aceste date, e aproape imposibil sa credem ca totusi vorbim de un program gratuit. Aceste caracteristici precum si cele despre care nu am spus nimic fac din Winamp unul din putinele programe care dau importante batai de cap altor programe la fel de puternice precum iTunes chiar si in cuda faptului ca nu este disponibil pentru alte sisteme de operare decat Windows.
iTunes: Cel mai folosit program de ascultat muzica in Mac OS X.
Bineinteles ca Apple trebuia sa ofere un astfel de program pentru sistemul de operare Mac OS X, altfel utilizatorii acestei platforme nu puteau asculta muzica in calculatoarele marului muscat…. si cand si-a dat seama ca poate profita de popularitatea iPod-urilor pentru a obliga in oarecare masura utilizatorii sistemului de operare Windows sa-l instaleze pentru a putea sincroniza fara probleme muzica din calculator cu cea de pe dispozitivele amintite mai sus, nu a stat prea mult pe ganduri si a creat o clona a programului iTunes pentru sistemul de operare creat de concurentul sau direct, Microsoft.
Cat despre iTunes, pot sa va spun urmatoarele:
- Este compatibil cu toate sistemele de operare Windows si bineinteles Mac OS X
- Poate reda fara probleme urmatoarele tipuri de fisiere multimedia: AAC, AIFF, Apple Lossless, MP3, HE-AAC, WAV, .mov, .m4v, .mp4
- Permite sincronizarea melodiilor intre calculator si iPod ori iPhone.
- Ofera acces la un director propriu cu posturi de radio online, precum si la un magazin online cu muzica ce apartine companiei Apple, iTunes Store.
- La fel ca Winamp, ofera posibilitatea de a gestiona melodiile in biblioteci personale, in functie de gusturi si preferinte.
Sincer, mi-ar fi placut sa vorbesc putin mai mult referitor la acest program insa nu prea ma inspira. In afara de aspectul elegant, (pe care din pacate nu il putem modifica…), programul nu ofera nimic de invidiat de catre Winamp. Sincer, lipsa de functii de personalizare si imbunatatire precum si numarul limitat de tipuri de fisiere multimedia suportat de acesta, sunt cele mai importante motive datorita carora nu il utilizez decat la sincronizarea muzicii pe micutul meu Shuffle.
Desi cred ca s-a inteles destul de clar faptul ca nu recomand folosirea acestuia, tin sa las clar faptul ca este unul din programele care face sa se creada ca este mult mai bun decat este in realitate, si e penibil ca in foarte multe cazuri sa iti dai seama ca e mai mult iNutil decat iTunes… si ca, ai nevoie de Winamp pentru a reda un fisier audio oarecum “ciudat” din punctul de vedere al creatorului sau… marul putred, pardon, muscat…
Program de ascultat muzica: MediaMonkey
Dacă sunteți în căutarea a ceea ce ar putea fi numit un tonomat, atunci MediaMonkey este tot ce vă trebuie. MediaMonkey este un manager de podcast, CD Ripper, music player, audiobook player, un veritabil dispozitiv all-in one. Programul arată informații despre un cântec, albume de arta, caută melodii duplicat și multe altele.
Cu toate că interfața sa nu este atât de arătoasă, este aerisită, simplă, concepută pentru a ține evidența albumelor, utilizează caracteristica tagging pentru a cataloga muzica, astfel încât orice melodie să poată fi localizată rapid.
Caracteristica Party Mode previne orice modificări la fișiere, sau la configurarea programului, în timp ce modul Sleep permite configurarea timpului de redare al melodiilor, fie prin oprirea completă a programului la finalul melodiei, fie prin estomparea treptată a volumului de redare. În plus, există posibilitatea de ardere CD/DVD/BD-uri sau ștergerea discurilor reinscriptibile.
Opțiunile programului conține nenumărate particularizări care se pot utiliza pentru a modifica comportamentul programului și configurarea extensiilor suportate, plugin-uri, download-uri, etichetarea fișierelor, etc.
Pentru a rezuma lucrurile, MediaMonkey este o solutie completă de management audio care oferă tot ce-ar trebui pentru organizarea unei vaste colecții de muzică. În afară de capabilitățile de redare și numeroase posibilități de configurare, MediaMonkey suporta plugin-uri Winamp, având integrat un foarte util CD/DVD ripper și burner.
Amarok: Cel mai folosit program de ascultat muzica in Linux.
Pentru încheiere, am ales Amarok. Cel mai utilizat program de ascultat muzica in Linux, care, mai tarziu a fost lansat si pentru sistemele de operare Mac OS X si Windows. Principalele caracteristici ale acestuia:
- Se integreaza perfect cu urmatoarele servicii Web: Last.fm, Magnature, The Echo Nest, Ampache, MP3tunes, Jamendo Service, Podcast OPML si Librivox.
- In functie de pachetul de codec-uri instalate, poate reproduce o cantitate impresionanta de fisiere audio. Ofera posibilitatea de a integra accesul spre directoare de posturi de radio precum shoutcast.com
- Permite crearea de liste de redare, si face o analiza a genurilor muzicale ascultate pentru a recomanda melodii asemanatoare.
- Este disponibil in 45 de limbi, (printre care si limba Romana), si se integreaza perfect in sistemul de operare, indiferent de acesta.
- Poti muta sau redenumi fisierele audio in calculatorul tau si spre diferenta de Winamp si iTunes, Amarok nu le va pierde din playlist-ul sau datorita serviciului Musicbrainz.
- Consumul de resurse este minim si din aceasta cauza programul ruleaza perfect chiar si in sisteme cu hardware limitat, (128 Mb RAM, 800 Mhz CPU), stiu, pare incredibil…
- La fel ca celelalte programe, Amarok este actualizat periodic de catre programatorii in a caror echipa te poti inrola daca esti pasionat de programele OpenSource si dovedesti ca ai o idee inovatoare. La fel poti propune noi functii pe care programul sa le includa in urmatoarea versiune si sa faci parte activa din grupul de utilizatori care imediat dupa ce au instalat programul, au uitat de Windows Media Player, Winamp si/sau iTunes.
Aici se incheie lista cu programe de ascultat muzica si sper ca informatiile prezentate sa va ajute sa va decideti spre folosirea unuia din cele trei programe cuprinse de contextul acesteia. La fel sper ca acele persoane care imi trimit saptamanal 20-30 de mailuri cerandu-mi o astfel de lista, sa fie multumite de calitatea acestui articol si sa ceara si alte review-uri la fel de importante pentru ei.
Unde este aimp3? a..si foobar 2000 unde e?
Tocmai lucrez la adăugarea lor.