FlicFlac, cel mai mic program gratuit de convertit muzică

Și este cel mai mic program de convertit muzică atât dpdv al dimensiunilor interfeței, cât și dpdv al spațiului pe care îl ocupă pe hard disk. L-am găsit ieri, la o simplă căutare în Google, căutând un soft portabil cu care să convertesc niște fișiere audio .wav în mp3.

Ce vedeți mai sus e toată interfața. În aceasta alegi mai întâi formatul în care dorești să se realizeze conversia, apoi selectezi fișierele pe care dorești să le treci dintr-un format în altul.

Continuarea FlicFlac, cel mai mic program gratuit de convertit muzică

Shotcut, una dintre cele mai bune alternative gratuite la Windows Movie Maker

Deși nu s-a remarcat prin numărul mare de instrumente și posibilități de editare pe le oferea utilizatorilor, Windows Movie Maker (editorul video dezvoltat de Microsoft și oferit gratuit în cadrul propriilor sisteme de operare), a făcut-o prin simplificarea operațiilor comune.

Operații precum tăierea, decuparea, alipirea sau îmbunătățirea video-urilor proprii cu ajutorul filtrelor erau la îndemâna oricărui utilizator Windows. Shotcut, programul a cărui interfață o puteți vedea în instantaneea de ecran inferioară, are toate șansele pentru a ocupa locul gol rămas ca urmare a deciziei Microsoft de a renunța permanent la Windows Movie Maker.

shotcut

Pe lângă faptul că este gratuit și are o interfață intuitivă, foarte asemănătoare celei avute de Windows Movie Maker în primii ani de existență, acesta asigură o foarte bună compatibilitate cu principalele formate de imagine, audio și video.

Continuarea Shotcut, una dintre cele mai bune alternative gratuite la Windows Movie Maker

Program pentru mărit fotografiile păstrându-le calitatea

Ideal ar fi un program cu care să putem mări la nesfârșit fotografiile fără pierderi de calitate / claritate, de genul celor văzute în filme și seriale precum CSI: Crime Scene Investigation, dar până când realitatea va putea bate filmul și la acest capitol, A Sharper Scaling, programul despre care vă voi vorbi în continuare pe scurt, ne poate face așteptarea mult mai ușoară.

sharper scaling

Dezvoltatorii săi sunt atât de mândri de rezultatele ce pot fi obținute cu ajutorul său încât au umplut pagina cu exemple comparative, fiecare dintre acestea însoțite de informații detaliate despre metodele actuale de mărire a imaginilor și diferențele dintre ele și tehnologia proprie.

Continuarea Program pentru mărit fotografiile păstrându-le calitatea

ICE, programul gratuit de făcut fotografii panoramice de la Microsoft, a fost actualizat

Imediat după prima ninsoare din acest am, am ieșit în parc să fotografiez peisajul rupt parcă dintr-o poveste. După câteva fotografii, când deja începuse să-mi fie ciudă că aparatul foto are unghi de acoperire atât de îngust, mi-am amintit de Microsoft Image Composite Editor, programul pe care l-am cunoscut în 2011 și l-am folosit intens în acea perioadă.

Am început să trag cadre consecutive, sincronizate la „ochiometru”, intenționând ca odată ajuns acasă să le folosesc pentru compunerea unei panoramice. Asta am și făcut câteva ore mai târziu, descoperind totodată că MICE fusese îmbunătățit și supus unui facelift între timp.

Image Composite Editor

Pe lângă sporul de performanță și un aranjament mult mai intuitiv al meniurilor și butoanelor, noua versiune ne aduce și posibilitatea de publicare a imaginilor pe Photosynth, portal frecventat de pasionații genului.
Continuarea ICE, programul gratuit de făcut fotografii panoramice de la Microsoft, a fost actualizat

Trei programe gratuite pentru editarea (postprocesarea) fotografiilor RAW (NEF & CRW) în Windows, OS X și Linux

Fișierele RAW, pentru cei care nu știu despre ce este vorba, sunt fișiere brute de imagine, generate de către aparatele foto digitale profesionale (DSLR). Mai mult, fișierele RAW pot fi de mai multe feluri, în funcție de tipul de codificare a datelor de imagine pentru care a optat fiecare producător. De exemplu, aparatele foto digitale profesionale produse de Nikon vor genera la declanșare fișiere RAW cu extensia NEF, în timp ce un aparat foto Canon va genera fișiere RAW pe care le va salva pe cardul de memorie cu extensia CRW (detalii aici).

Programe pentru editarea (postprocesarea) fotografiilor RAW

Fotografiile digitale în oricare dintre formatele aparținând familiei de formate RAW (NEF, CRW, KDC, ARW, șamd) nu vor putea fi vizualizate sau editate (postprocesate) într-un editor de imagini convențional, ci doar de către acelea care dispun de codecul necesar decodificării datelor de imagine, cum ar fi cele despre care vă vom vorbi în continuare.

RawTherapee

Program gratuit pentru editarea (postprocesare) RAW (NEF, CRW) - RawTherapee

Am ales să începem cu RawTherapee deoarece ni s-a părut cea mai adecvată alegere pentru cineva care nu este dispus sau nu-și permite să plătească pentru a utiliza Lightroom, însă dorește să nu ducă lipsa prea multor instrumente de postprocesare.
Continuarea Trei programe gratuite pentru editarea (postprocesarea) fotografiilor RAW (NEF & CRW) în Windows, OS X și Linux