Pentru a alege cele mai bune programe de ascultat muzică (playere audio), am ținut cont de consumul de resurse al celor nominalizate, formatele de fișiere audio pe care le poate reda, numărul estimat de utilizatori și compatibilitatea acestora cu diferitele versiuni ale sistemului de operare Windows, utilizat de majoritatea dintre posesorii de PC-uri.
AIMP
Voi începe lista cu AIMP (Artem Izmaylov Media Player), player-ul audio implicit din laptop-ul și desktop-ul meu, dezvoltat de programatorului rus a cărui nume îl poartă, Artem Izmailov. AIMP a reușit să se impună rapid în primele poziții din topul celor mai utilizate și îndrăgite playere audio disponibile pentru Windows. Succesul său se datorează în principal compatibilității native cu cele mai utilizate formate audio, a calității de redare, a consumului redus de resurse în timpul funcționării, a minimalismului interfeței, dar și a posibilităților nelimitate de particularizare cu ajutorul plugin-urilor și skin-urilor create de comunitatea în continuă creștere.
Deși prima versiune era bazată pe librăria audio BASS, începând cu versiunea a treia AIMP dispune de propriul său motor audio. Acest lucru se traduce prin câștigarea libertății depline de dezvoltare și îmbunătățire, remarcabile cu fiecare nouă actualizare publicată.
Ca opțiuni suplimentare, AIMP pune la dispoziția utilizatorilor săi un egalizator dotat cu efecte, un organizator de fișiere, capacitatea de redare a fluxurilor audio generate de posturile radio ce transmit (și) prin Internet, precum și funcția de descărcare a coperților discurilor audio redate cu ajutorul său.
La capitolul compatibilitate, fiindcă tot am adus vorba de fișierele pe care acest player audio le poate reda, merită amintite posibilitatea de redare a fișierelor audio MP1, MP2, MP3, MPC / MP+, AAC, AC3, Ogg, FLAC, APE, WavPack, Speex, WAV, CDA, WMA, S3M, XM, MOD, IT, MO3, MTM și UMX. De asemenea, AIMP poate converti fișiere audio între diferite formate și etichete ID3v1, ID3v2, APE, Vorbis și WMA.
Accesul la panoul de setări se poate face apăsând butonul dedicat acestei acțiuni, sau cu ajutorul combinației de taste Ctrl+P. În acesta veți avea posibilitatea să alegeți între dispozitivul audio utilizat la redare, veți putea particulariza parametri de sunet, mărimea cache-ului, activa sau dezactiva bara derulantă cu informații, activa, dezactiva sau particulariza bara informativă.
Se poate particulariza, de asemenea, comportamentul avut la deschidere, minimizare, închidere și redare, șablonul de sortare, biblioteca audio, interfața, sertarul, decide asupra căror tipuri de fișiere le va fi asociat AIMP ca player audio implicit, precum și modul în care se va realiza înregistrarea posturilor radio, având, de asemenea, posibilitatea de a alege formatul fișierului ce va fi generat ca urmare a acestei acțiuni.
O altă caracteristică ce poate fi particularizată din același panou și de care țin neapărat să vă vorbesc este cea care ne oferă posibilitatea de configurare a tastelor rapide și a combinațiilor de taste având ca scop reducerea timpului necesar interacționării cu principalele funcționalități ale programului. Dacă veți opta pentru instalarea versiunii în limba română, găsiți acest parametru în Setări » Redor.
Aș putea petrece ore vorbindu-vă despre facilitățile și atuurile AIMP în fața concurenților săi, dar consider că cea mai bună modalitate de a-l cunoaște constă în instalarea și utilizarea sa. După cum v-am spus la începutul articolului, de o foarte bună bucată de vreme este preferatul meu și în opinia mea, va trece mult timp până când lista celor mai bune programe de ascultat muzică va începe cu altul, iar asta deoarece e foarte greu de egalat ștafeta ridicată de acest player audio cu origini rusești, darămite de doborât.
Așadar încercați-l! În fond și la urma urmei nu aveți nimic de pierdut dacă țineți cont și de faptul că programul este disponibil și în versiune portabilă, versiune care vă scutește de instalarea sa și implicit afectarea în vreun fel a setărilor actuale ale sistemului.
MusicBee
Revin cu o actualizare a listei deoarece MusicBee, prin calitatea recentelor versiuni lansate și-a revendicat un loc în lista proprie de programe pe care le folosesc în Windows. Recunosc, nu este playerul audio principal, dar nu o face din simplul fapt ca mi-a fost lene să îl configurez astfel încât să-mi funcționeze cu el aceleași taste rapide prin intermediul cărora am interacționat ani la rând cu AIMP.
Îmi plac multe la el, dar cel mai mult îmi place că nu „agață” deși gestionez playlist-uri care însumează peste 6000 de melodii. Mai îmi place și că etichetează automat melodiile și oferă posibilitatea de descărcare și asociere a coperților albumelor din care fac parte.
În timpul funcționării, MusicBee abia dacă consumă 30 MB de memorie RAM, deci nimic de invidiat celorlalți componenți ai listei. De calitatea audio oferită la redare, la acest nivel nici nu are rost să vorbim, diferențele dintre unul sau celălalt fiind greu de remarcat, dacă existe cu adevărat vreuna. Îl puteți descărca de aici, este gratuit și dispune și de o versiune portabilă.
foobar2000
Al doilea în lista celor mai bune programe cu care putem asculta muzică este foobar2000, un player audio dezvoltat de un alt rus, Peter Pawlowski, dezvoltator freelancer care o foarte bună bucată de timp a pus umărul la îmbunătățirea și dezvoltarea Winamp, un produs Nullsoft, cel mai popular și totodată, în urmă cu doar câțiva ani, cel mai utilizat player audio din lume.
Similitudinile dintre foobar2000 și AIMP, având în vedere faptul că ambele au fost clar inspirate după Winamp, vedeta playerelor audio pe vremea când acestea două au prins formă, sunt multe și cât se poate de evidente. În fond și la urma urmei, ambele încercau să atragă utilizatorii acestuia și singura cale de a-și atinge scopul pornea de la implementarea celor mai importante funcții și caracteristici ale celui căruia doreau să-i fure cotă pe piață.
Diferențele încep să se reliefeze în felul în care fiecare dintre inițiatori au abordat proiectul, Artem Izmailov militând pentru continuitatea formatului și păstrarea aspectului familiar devenit popular în rândul utilizatorilor odată cu Winamp, în timp ce Peter Pawlowski a înclinat spre o interfață nouă, modulară, încercând în acest fel să-i dea o identitate proprie creației sale.
Având în vedere faptul că din punct de vedere al compatibilității cu cele mai răspândite formate de fișiere audio, cât și din punct de vedere al calități audio în timpul redării nu se diferențiază semnificativ de AIMP, principalele criterii de diferențiare a unuia de celălalt sunt consumului de resurse și posibilitățile de particularizare ale fiecăruia. De altfel, foobar2000 este descris de către cei care-i fac propagandă ca fiind player-ul audio cu cel mai redus consum de resurse. Această afirmație este falsă și se destramă fix în momentul în care le rulați pe ambele în condiții identice și faceți o simplă comparație având în față orice instrument de monitorizare a resurselor.
După cum puteți observa și în exemplul oferit mai sus, foobar2000 dublează cantitatea de memorie RAM de care AIMP are nevoie pentru a funcționa. Acest aspect surprinde, și surprinde cu atât mai mult cu cât foobar2000 are o interfață rudimentară, nu detectează și prin urmare nu răspunde la comenzile trimise prin intermediul butoanelor multimedia (Play, Stop, Prev, Next, samd.).
Asemeni AIMP, foobar2000 dispune de un panou de setări, acestea fiind accesibil din opțiunea Preferences aparținând ramurii File, precum și prin apăsarea combinației de taste Contrl+P.
Interfața sa poate fi particularizată, dar toate încercările mele de a-i schimba aspectul cu ajutorul skin-urilor au dus la creșterea consumului de resurse. Nu vreau să fiu înțeles greșit, aceasta nu este o regulă, e posibil să fie vorba doar de norocul sau, și mai bine spus, de preferințele și gusturile fiecărui utilizator în parte.
După cum vă spuneam, foobar2000 n-are ce să-i invidieze capului de listă al acestui articol din punct de vedere al tipurilor de fișiere audio pe care le poate reda, oferind posibilitatea utilizatorului de a asculta fișiere în format MP1, MP2, MP3, MP4, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CDDA sau WMA, mai mult decât suficient pentru necesitățile de zi cu zi ale celor mai mulți dintre noi.
Din păcate, minusurilor sale față de AIMP nu le găsesc o justificare logică și nici o compensare care să mă determine să-l folosesc, drept urmare prefer un player audio care să-mi ofere mai mult, solicitând mai puțin. Evident, e doar părerea mea și nu ar trebui să vă lăsați influențat de ea. Cel mai bine e să vă formații propria părere rulându-l și folosindu-l, lucru pe care îl puteți face fără niciun fel de griji având în vedere că și foobar2000 poate fi utilizat fără a fi instalat, optând pentru versiunea portabilă pe parcursul asistentului de instalare a din kitului în care este oferit.
Alte programe de ascultat muzică
După trecerea în revistă a principalelor playere audio spre care vă sfătuiesc să optați atunci când sunteți puși în situația de a face o alegere, voi lista în continuare alte câteva playere care, în anumite circumstanțe pot reprezenta o alegere optimă.
iTunes
iTunes e player-ul audio pe care ești aproape obligat să-l instalezi dacă ești posesorul unui iPod, iPad sau iPhone. Fără el nu poți actualiza firmware-ul dispozitivului tău, iar transferul de fișiere audio din computer și „iDevice”, deși poate fi realizat și cu ajutorul altor aplicații, devine o operație greoaie, care de cele mai multe ori îți provoacă nervi și silă față de produsele Apple.
În consecința, e aproape imposibil să găsești un posesor de „iDevice” care să nu dispună de iTunes instalat în computer. De aici și popularitatea cu care se laudă acestu player audio care în alte împrejurări sunt de părere că n-ar excela la niciun capitol. De altfel, singura caracterstică a acestuia care ar putea determina un utilizator care nu deține un „iDevice” să-l folosească ar fi magazinul ce-i poartă numele, magazin dotat cu cea mai diversificată bibliotecă muzicală din lume.
Nici când vine vorba de formatele audio pe care le poate reda iTunes n-am cuvinte de laudă, acesta fiind printre cele mai sărace programe de ascultat muzică din acest punct de vedere. Nici consumul de resurse extrem de ridicat (aproape de zece ori mai mare decât cea a capului de listă în condițiile în care, după cum puteți observa, a fost pus să facă același lucru) nu se justifică dacă am face evaluarea privind lucrurile strict din acest unghi.
În opinia mea, iTunes este unul dintre cele mai slabe playere audio existente pe piață, din toate punctele de vedere. Drept urmare, nu vă recomand să-l instalați dacă nu dispuneți de unul dintre dispozitivele menționate mai sus. Arată bine, nimic de obiectat la acest capitol, calitatea sunetului este excelentă, dar în afară de magazin și capacitatea de gestionare a dispozitivelor Apple nu e cu nimic mai presus de AIMP sau foobar2000, în ciuda consumului ridicat de resurse.
Amarok
Când vine vorba de ascultat muzică în rândul utilizatorilor sistemelor de operare Linux, Amarok este numele player-ului audio care le vine în minte celor mai mulți dintre aceștia, iar asta deoarece a avut, la fel ca și Winamp, perioada sa de glorie, dobândită în mare parte datorită faptului că permitea utilizatorilor să-și sincronizeze „iDevice-urile”, dar și să redea în cele mai bune condiții fluxuri Jamendo, Last.fm, Magnature sau Shoutcast.
Deși am văzut că unii o fac, a recomanda folosirea Amarok unui utilizator de Windows mi se pare o inepție de dimensiuni apocaliptice, drept urmare, ignorați-l ca și cum nici n-ați auzit despre el dacă citiți acest articol din fața unui computer cu sistem de operare dezvoltat de Microsoft. De altfel, de o bună bucată de timp Amarok a început să piardă teren chiar și în Linux, pierzând cotă de piață în fața rivalului Rhythmbox. Chiar și așa, apare în această listă deoarece sunt de părere că reprezintă încă o alegerea bună pentru utilizatorii Ubuntu, CentOS, Fedora, OpenSuse sau Linux Mint.
Songbird
Unii îl plasează pe primul loc în clasamentul celor mai bune programe de ascultat muzică, eu sunt de părere că e la coada acestuia. Cu alte cuvinte, Songbird este genul de player audio pe care l-ai folosi doar dacă ai avea de ales între el și Windows Media Player. De altfel, de ultima afirmație nu sunt întru totul convins după ce am testat cea mai recentă versiune a sa.
Chiar dacă în urmă cu câțiva ani se afla undeva la coada primelor trei poziții ale topului celor mai bune program de ascultat muzică, Songbird a decăzut mult, astăzi fiind nimic altceva decât un alt program mediocru pe care nici n-ar fi trebuit să-l menționez în articol; nu l-am omis din simplul motiv că până și el are un consum de resurse similar celui avut de iTunes, dar în plus poate reda o gamă diversificată de formate de fișiere audio printre care MP3, AAC, OGG, FLAC, WMA, MPGA, WMADRM, M4A, M4V, MP4, M4P, M4B, LPCM, ADPCM și AMR.
Concluzii finale
Dacă ceea ce vă doriți de la un player audio este să vă permită să ascultați muzică indiferent de format, optați pentru AIMP, vă garantez că este cea mai bună alegere!
Dacă dețineți un iPhone, iPad sau iPod, n-are rost să instalați două programe care fac același lucru, deci optați pentru iTunes și sperați să nu aveți de-a face cu niciunul dintre formatele pe care acesta nu le poate reda. Sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple, dar nicidecum și imposibil.
Dacă sunteți utilizatori de Linux iar Rhythmbox sau orice alt program folosiți pentru a asculta muzică nu vă satisface necesitățile, încercați Amarok. Sunt șanse mari să regăsiți ceea ce vă doreați.
Dacă sunteți utilizatori de Windows și folosiți deja AIMP, însă vreți să vă convingeți că ați făcut cea mai bună alegere, instalați oricare dintre programele prezentate și nu veți mai avea nevoie de mărturiile nimănui pentru a putea afla răspunsul.
Un player audio foarte mic (153 KB) si cu necesar infim de resurse este 1by1. Un alt player numai pentru 64 biti este Small Player are 109 KB, fiind scris in limbaj de asamblare. Totul tine de gusturi si de preferinte.
Aimp este cel mai bun player.Imi place mai ales atunci cand il deschid si porneste melodia de unde a ramas in sesiunea trecuta.Ca un dezavantaj identific lipsa skin-urilor, majoritatea fiind extrem de urate
Poate nu le cauti unde trebuie :)
salut cristi.na bucur ca te mai ocupi de site-ul acesta.aM mai cautat pe deviantart insa sunt urate de tot.doar cateva merita incercate.
Pe mine AIMP m-a cucerit cu faptul ca poti pune playlist-urile in TAB-uri diferite.
Asta pe langa multe alte avantavaje fata de competitori.
Ce părere ai de MusicBee?
Cel mai bun player audio si video este clar J River , deoarece are procesare audio interna pe 64 bits, iesire Wasapi ,ASIO, stie sa citeasca Super Audio CD – SACD , ca randator video poti folosi Madshi cu DXVA, ca filtre interne foloseste LAV filter.
VLC reda sunetul destul de natural ,insa cel mai bun player care stie orice format audio si iesirile Wasapi,ASIO si altele, are o interfata foarte simpla si e usor de folosit…se numeste Album Player si il luati de aici http://vv.uka.ru/aplayer_eng.html Nu o sa dezamageasca(d.p.d.v. audiofil) reda ceva detalii….