Rețelele fără fir au luat amploare în ultima vreme datorită mobilității pe care o oferă dispozitivelor care dispun de un adaptor compatibil cu acestea. În paralele cu creșterea numărului rețelelor de acest tip au crescut și metodele prin care securitatea acestora poate fi compromisă, ba mai mult, despre una dintre aceste metode am vorbit chiar aici pe blog. Revenind la subiect, astăzi vă voi prezenta SoftPerfect WiFi Guard, un program gratuit cu care veți putea afla dacă cineva s-a conectat la rețeaua voastră WiFi (Wireless) fără a vă cere permisiunea.
Înainte de toate veți avea nevoie de programul SoftPerfect WiFi Guard. Îl puteți descărca de aici, sau prin intermediul link-ului de download de la sfârșitul articolului. După descărcarea programului, deschideți-l. Vi se va cere să selectați adaptorul Wireless cu care este conectat calculatorul la rețeaua Wireless pe care vreți să o analizați:
După selectarea adaptorului faceți click pe butonul OK pentru a putea continua. În continuare, în fereastra principală a programului SoftPerfect WiFi Guard vom apăsa butonul Scan Now pentru a realiza o scanare completă a rețelei în căutarea intrușilor:
Câteva secunde mai târziu programul ne va afișa o listă cu toate dispozitivele conectate în acel moment la rețeaua Wireless:
Cu galben, va fi afișată o notificare ce ne va aduce la cunoștință că programul a detectat câteva dispozitive pe care nu le recunoaște. În cazul meu e vorba de trei dispozitive nerecunoscute, dar numărul acestora este diferit de la caz la caz. Închidem notificarea dând click pe propriul buton X.
Acum, având în fața ochilor lista cu dispozitivele detectate de SoftPerfect WiFi Guard, în funcție de adresa IP a fiecăruia dintre acestea încercăm să le identificăm pe cele care ne aparțin. În momentul în care am identificat oricare dintre dispozitivele listate vom face click dreapta pe acesta apoi dăm click pe Properties:
În fereastra ce se va deschide, în caseta Your Comment vom introduce o descriere scurtă a dispozitivului pe care l-am recunoscut, bifăm caseta I know this computer or device, apoi apăsăm butonul OK.
Repetăm acțiunea pentru fiecare dispozitiv recunoscut, așa cum poate fi observat în prima imagine din articol.
În cazul în care au rămas în listă dispozitive neidentificate, atunci cu siguranță e vorba de un intrus, adică de cineva care s-a conectat la rețeaua voastră Wireless fără a vă cere consimțământul. În astfel de situații primul lucru pe care vă recomand să-l faceți e să schimbați cât mai curând posibil parola de acces la rețea și să folosiți ca metodă de criptare algoritmul WPA-PSK TKIP, dacă acesta este disponibil în routerul pe care îl dețineți.
Batranul Wireless Network Watcher nu mai este bun de azi?
Eu n-am spus că nu este bun, ci am prezentat o alternativă. Rolul acestui blog este să ajute la prezentarea programelor care merită atenția utilizatorilor de Windows, nu să decidă în locul lor. Noi prezentăm mai multe soluții pentru ca fiecare să aibă de unde alege.
De ce nu ar fi bun WPA2 – AES?
Cristian, ms de program am aflat ca doi vecini imi furau netul…
De ce nu-mi răspunzi la întrebare?
Am încercat să-ți răspund prin email dar am descoperit că adresa de email cu care te-ai semnat nu există. Apropo, pentru a schimba adresa IP publică e suficient să deconectezi cablul conexiunii la Internet.
„Apropo, pentru a schimba adresa IP publică e suficient să deconectezi cablul conexiunii la Internet.” = Ai verificat tu pe RCS – RDS?
Da, am RCS-RDS. Deconectezi cablul de la ei, nu cablul de la PC la router. Sau și mai simplu, te deconectezi de la conexiunea PPPoE, dacă nu folosești un router.
Salut,am un router belkin si pot vedea cine este conecta,dar pot sa il deconectez fara sa schimb parola?
cum scap de programu asta nu mai reusesc sa il dezinstalez?
Utilizeaza un program gen Iobit Uninstaller pentru partea de dezinstalare a programului.