Componentele calculatorului necesită energie electrică pentru a funcționa și e cunoscut faptul că la trecerea acesteia printr-un conductor are loc o degajare de căldură, fenomen cunoscut sub numele de efect termic sau efectul Joule-Lenz. Prin urmare, toate dispozitivele electronice se încălzesc atunci când sunt traversate de energie electrică, unele mai mult, altele mai puțin.
Deși au fost proiectate pentru a rezista la temperaturi ridicate, dacă sunt atinse frecvent valorile termice maxime la care acestea pot opera, componentele calculatorului pierd din fiabilitate și sunt expuse riscului producerii de avarii ireversibile.
Din acest motiv, monitorizarea temperaturilor principalelor componente a calculatorului este o practică bună, ea ajutându-ne să aflăm din timp dacă dacă e necesară înlocuirea ventilatoarelor sau a cooler-ului cu altele noi sau altele mai puternice, curățarea acestora, schimbarea pastei termoconductoare sau luarea altei măsuri în scopul evitării supraîncălzirii.
Monitorizarea temperaturilor componentelor calculatorului poate fi efectuată prin diverse metode, cea mai frecventă dintre acestea fiind monitorizarea cu ajutorul programelor care preiau informațiile înregistrate de senzorii disponibili pe placa de bază sau în construcția componentei.
Open Hardware Monitor este un astfel de program, unul unul dintre cele mai fiabile pe care le veți găsi la momentul actual. Cu ajutorul său veți putea cunoaște în orice moment temperatura plăcii de bază a calculatorului, a procesorului, a nucleelor procesorului, a hard disk-ului, a SSD-ului și a plăcii video, dar și alte informații interesante și importante.
De exemplu, în cadrul ramurii aparținând plăcii de bază, veți găsi, pe lângă temperaturile înregistrate de senzorii montați pe aceasta și voltajele, numărul de rotații a ventilatoarelor și starea controller-elor, dacă în sistem a fost montat așa ceva.
Despre procesor primim, de asemenea, și alte informații prețioase, nu doar temperatura înregistrată de către acesta și nucleele sale. De exemplu, vom putea urmări în timp real inclusiv consumul de energie avut de acesta și de cipului grafic integrat.
Nici celelalte componente nu sunt omise de către monitorizare. De exemplu, în screenshot-ul de mai jos poate fi observată starea plăcii video, de la temperatura înregistrată de procesorul grafic, la vitezele de lucru actuale și maxime a procesorului, memoriei și shader-ului.
Capătul listei este ocupat de către Hard Disk și SSD, ordinea acestora fiind determinată de felul în care acestea au fost conectate la placa de bază. Chiar dacă nu este o informație importantă în acest caz, pe lângă temperaturile ambelor, Open Hardware Monitor afișează și informații cu privire la cantitatea de date găzduite de către fiecare.
Programul permite, printre altele, afișarea sau ascunderea informațiilor preluate de la anumiti senzori, partajarea, prin rularea serverului propriu, a informațiilor monitorizate, activarea afișării gadget-ului propriu și poate fi configurat pentru a rula automat la pornirea calculatorului.
Este, după cum vă spuneam și după cum vă veți da seama dacă îl veți rula în propriile PC-uri, unul dintre cele mai complete, utile și fiabile programe gratuite cu care puteți monitoriza în permanență temperaturile principalelor componente ale calculatorului.
Open Hardware Monitor poate fi descărcat de pe site-ul oficial, nu trebuie instalat pentru a putea fi utilizat, și poate fi rulat în orice PC cu un sistem de operare Windows de 32 sau 64 de biți.
Este OK !!!