Traficul de documente pe Internet, fie că se realizează prin e-mail, fie prin partajare cu ajutorul serviciilor cloud, pentru securizarea lor, în general, se utilizează criptarea acestora. Există o mulțime de programe de criptare, mai mult sau mai puțin avansate, AES Crypt fiind unul dintre ele, cred că cel mai simplu de folosit de utilizatorul obișnuit, neavând nicio altă opțiune decât stabilirea parolei de acces la documentul respectiv.
În arhiva descărcată veți găsi două fișiere de instalare, prima dată rulați fișierul AESCrypt.msi, iar în cazul în care primiți o eroare de lipsă a unor fișiere, atunci rulați celălalt fișier de instalare, setup.exe.
Pentru criptarea documentelor, așa cum arată și numele său, AES Crypt folosește cunoscutul standard Advanced Encryption Standard, un algoritm de criptare pe 256-bit. Programul nu oferă o interfață cu utilizatorul, opțiunea de criptare fiind valabilă în meniul contextual în Windows Explorer. Foarte simplu, la selectarea opțiunii AES Encrypt, va apărea o mică fereastră unde va trebui să introduceți și să confirmați o parolă.
După ce ați dat click pe butonul OK, în aceeași locație va fi creat un alt fișier cu aceeași denumire, dar cu dublă extensie, cea originală și cea de criptare AES. Acum puteți șterge fișierul original. Bineînțeles, parola aleasă va trebui memorată neapărat pentru a decripta fișierul și implicit a avea acces la conținutul său. Decriptarea se realizează în mod similar, sau prin dublu click pe fișierul AES.