Criptarea și protejarea prin parolă a unui e-mail, mesaj pe Facebook sau Twitter

Disimularea mesajelor transmise online nu este chiar ușoară așa cum ar părea la prima vedere. Există foarte multe tehnici de criptare, mascare a unor astfel de mesaje, cea mai simplă fiind “ambalarea” respectivului mesaj într-o arhivă RAR sau ZIP, protejată printr-o parolă, trimis ca atașament prin e-mail. Acest mod însă nu oferă securitate deplină, ele fiind destul de ușor decriptate cu programe speciale prin metoda Brute Force, World List, etc. Nu am să mă refer acum la programe complexe de criptare, ci la o soluție foarte simplă pe care ne-o dă Encipher.it. Acesta nu este un program în sine, ci mai degrabă un serviciu, un bookmark pe care îl vom adăuga în browser. Encipher.it ne permite să criptăm mesajul e-mail cu standardul de criptare AES și să-l protejăm cu o parolă.

Encipher.it

Va trebui să găsiți un mod de a trimite parola destinatarului pentru a putea citi mesajul. Mai întâi va trebui să intrăm pe site-ul dezvoltatorului, unde vom avea un buton denumit Encipher.it, pe care prin simplu drag & drop îl vom adăuga în bara cu bookmark-uri. Pentru cei care folosesc Internet Explorer, îl adăugați la Favorite. Tot pe aceeași pagină, pentru exemplificare, putem face un test de criptare-decriptare. Pentru edificare găsim chiar un scurt videotutorial.

Putem transmite mesaje cifrate pe Gmail, Facebook și Twitter. Serviciul va cripta orice text care l-ați introdus în caseta de trimitere a mesajului, după care dăm clic pe butonul pe care tocmai l-am adăugat în bara cu bookmark-uri. Introducem apoi parola de criptare și dăm clic pe Encrypt.

Protejare prin parola

După procesul de criptare, serviciul ne poate trimite fie, mesajul criptat în sine, fie ne generează un link scurt care poate fi accesat direct fără deschiderea căsuței e-mail, dacă trimitem acest link prin altceva decât prin e-mail.

Link cu mesajul criptat

Destinatarul, fie primește mesajul prin e-mail, caz în care trebuie să dea clic pe butonul Encipher, fie accesează linkul direct. I se va cere să introducă parola pe care va trebui să i-o transmiteți într-un mod oarecare.

Decodificare

Link | Enchincipher.it