Când este vorba de creșterea performanței calculatorului, pe toate forumurile, blogurile unde se prezintă vreun program, un truc, etc, rubrica de comentarii este plină cu întrebări, sugestii, mulțumiri sau nemulțumiri. Bineînțeles, ceea ce se prezintă în articolul respectiv este valabil pentru sistemele de operare menționate, însă efectul poate fi diferit de la un calculator la altul, în funcție de configurația utilizatorului. În cele ce urmează, am să vă prezint un truc de registru pentru creșterea performanței calculatorului, rulând kernelul Windows în memoria RAM instalată, a calculatorului.
Încă de la început, trebuie să precizez că trucul este recomandat a fi utilizat pe sistemele de operare Windows cu o memorie fizică (RAM) instalată, de cel puțin 4GB, astfel, va rămâne suficientă memorie pentru rularea celorlalte programe, drivere, etc.
Mai întâi, pe scurt ca să vă dați seama, ce este kernelul? Kernelul este un program, o parte fundamentală a sistemului de operare, care gestionează cererile de intrare/ieșire (input/output) ale părții software și le traduce în instrucțiuni de prelucrare a datelor pentru unitatea centrală de procesare și alte componente electronice ale unui calculator modern.
În mod implicit, ca orice alt program, kernelul rulează pe hard disk, însă, după cum bine știți, viteza de scriere/citire a unui hard disk diferă foarte mult cu cea a memorie RAM. Deci, vom muta rularea sa în memoria RAM, prin dezactivarea funcției Paging Executive, adică a utilizării în exces a memoriei virtuale.
Deschideți o căsuță Run (Win+R), tastați regedit, dați OK și se va deschide editorul de registru. Înainte de toate, creați o copie de siguranță a registrului: click pe tab-ul File, apoi selectați Export, după care navigați în locația următoare:
- HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management
În panoul drept, localizați opțiunea DisablePagingExecutive, dați dublu-click pe intrare și modificați valoarea în „1”. Același lucru faceți și cu opțiunea LargeSystemCache, stabilindu-i aceeași valoare „1”.
Închideți editorul de registru, iar după ce reporniți sistemul de operare, ar trebui să observați o îmbunătățire a performanței sistemului de operare. Dar, așa cum am spus la începutul articolului, depinzând de o configurație particulară, se poate să nu observați imediat această schimbare, sistemul de operare trebuid să își formeze noul cache, unde va stoca datele input/output. De asemenea, driverele sistemului de operare și cele instalate, vor rula în memoria RAM.
Multumim de recomandare.Eu stiam de metoda însa nu m-am încumetat niciodata sa o testez.
Detin 4GB ram si ma gandesc sa fac chestia asta sa vad ce diferenta e.Cam cat „mananca” din ram?:) Am inteles ca nu e foarte „flamanda” metoda,dar nici nu se multumeste cu prea putin.
Neglijabil…nu simți.
Am vrut sa pun in aplicare acest tweak,dar surpriza la mine erau deja cu valoarea 1.
Mentionez ca acum vre-o 2 saptamani am folosit Toolwiz Care si in tabul Speedup la System Optimizer am dat sa il optimizeze si posibil ca softul sa fi facut toata treaba asta. :D
Am verificat la unul din PC-uri(are 2Mb RAM)si am gasit DisablePagingExecutive setat pe ”0” iar LargeSystemCache setat pe ”1”.
Sa le aduc ambele la ”0”,la ”1”,sau sa le las asa!
Multumesc!
Dacă vrei să aplici ceea ce am spus în articol, modifici ambele valori în „1”.
Ar fi indicat la un RAM de doar 2 GB?
Vei primi erori precum că sistemul rulează pe o cantitate RAM insuficientă, plus celelalte programe care îți rulează automat, servicii, etc. Deci, nu este indicat.
Multumesc!
In cazul acesta,cum e mai bine:sa le las asa(DisablePagingExecutive setat pe ”0” iar LargeSystemCache setat pe ”1”),sau amandoua pe ”0”?
Nu stiu la altii, dar la mine a rezultat : „error 46 volmgr” . Am revenit pe zero. O mica invatatura de minte pentru viitor, cum bine spunea cineva: „voi astia care recomandati optimizari, va pricepeti mai bine ca windows?”
Da, dar după cum spunea altcineva: „Windows nu e făcut pentru niciun PC anume, el e făcut să funcționeze pe toate. De asta pe unele doar funcționează, iar pe cele în care a fost optimizat zboară.”
Mă gândesc că acest truc ajută și la viața unui SSD, sau?