Cel puțin teoretic, dacă modulele de memorie RAM au aceleași caracteristici, acestea n-ar trebui să creeze probleme chiar și în condițiile în care fabricantul acestora diferă. Totuși, cum putem afla precis care sunt caracteristicile modulelor de memorie RAM instalate în calculator, pentru a le compara și descoperi dacă există diferențe în construcția lor ?!? Eu apelez la RAMMon, și, deși îl știu de mult timp, mi-am amintit de el ieri, când un prieten al cărui calculator o ținea tot într-un BSoD, m-a rugat să-l ajut să identifice problema. După cum mă așteptam, modulele erau diferite în totalitate, așa că i-am recomandat să-l înlocuiască pe cel mai vechi cu unul identic celui nou.
RAMMon citește datele SPD (Serial Presence Detect) a tuturor modulelor de memorie RAM instalate în calculator și le afișează într-un tabel organizat astfel încât să poată fi comparate. Astfel, cu ajutorul acestui program vom afla tipul memoriei RAM, numele modulelor, viteza, data fabricării, fabricantul, temperatura maximă de operare, dimensiunile fizice ale modului, tipul standardului, etc.
După cum veți observa în momentul rulării sale, modul de afișare a informațiilor sun forma unui tabel este ideal pentru a compara fiecare parametru a fiecărui modul de memorie RAM în parte:
RAMMon nu oferă posibilitatea printării informațiilor afișate, în schimb, dacă se dorește analizarea lor în alt loc decât pe calculatorul în care a fost rulat, avem la dispoziție funcția de export în format HTML sau Text, la care putem apela atunci când avem nevoie de ajutorul unui specialist care știe să le interpreteze corect.
Și fiindcă tot am adus vorba de deficiențe, aș putea adăuga la acest capitol și lipsa funcției de copiere a informațiilor de pe o filă individuală și de imposibilitatea de a căuta informații concrete. Cu plusuri și minusuri, dintre toate programele de analiză a memoriei RAM, RAMMon a fost singurul care întotdeauna mi-a oferit mai multe informații decât am avut nevoie și întotdeauna precise.