Se spune că cel mai bun antivirus este utilizatorul, care, dacă este vigilent, poate eschiva amenințările ce-i pândesc sistemul „la fiecare colț al Internet-ului”. Dacă mă întrebați pe mine, această afirmație este doar pe jumătate adevărată, am mai spus-o și nu mă obosesc repetând-o.
Nu sunt de acord cu cei care folosesc Windows și spun că n-au nevoie de un antivirus. E imposibil să fii mereu cu ochii în patru. În plus, site-urile Web pe care le putem considera de încredere pot cădea oricând pradă unor infractori cibernetici.
Programul despre care vă voi vorbi astăzi, PortExpert, îi va încânta pe cei care se cred antiviruși în carne și oase și nu numai, iar asta deoarece avem de-a face cu un instrument care identifică și monitorizează conexiunile la Internet a tuturor aplicațiilor instalate în calculator.
Interfața sa este simplă și găzduiește într-o unică locație lista tuturor conexiunilor la Internet și butoanele funcțiilor pe care le pune la dispoziția utilizatorului. Lista conexiunilor, afișată sub forma unui tabel, afișează ID-ul proceselor, protocolul utilizat de acesta (TCP/UPD), informație utilă pentru a cunoaște dacă programul descarcă sau trimite informații, adresa IP a serverului cu care comunică și portul prin care s-a stabilit conexiunea.
În partea inferioară a interfeței, în cadrul secțiunii Process Info, programul afișează informații despre procesul sau aplicația selectată în listă. În aceasta regăsim și câteva butoane utile:
- Whois – pentru efectuarea unui whois a serverului cu care comunică procesul selectat.
- Search – pentru a căuta pe Internet informații despre procesul selectat
- Web – pentru a accesa în navigatorul Web adresa IP a serverului cu care comunică procesul selectat
- Folder – pentru a deschide folderul în care se află aplicația căreia îi aparține procesul selectat
Nimic de pe altă lume, veți spune, însă îmi veți da dreptate când, la rândul meu, vă voi spune că eu, unul, prefer să pot efectua astfel de operații apăsând un buton, nicidecum tastând IP-ul în casetele motoarelor de căutare sau a site-urilor de identificare și localizare a IP-urilor.
Din acest motiv, între a utiliza PortExpert și a apela la netstat, prefer prima variantă. În plus, vorbim de un program portabil ce nu aduce modificări configurației sistemului.
În fine, dacă vi se pare interesant și doriți să-l încercați, îl găsiți pe pagina sa oficială de pe site-ul dezvoltatorului său, KC Software, dezvoltator despre ale cărui produse am mai vorbit în mai multe ocazii pe site. Din punct de vedere al compatibilității, PortExpert poate fi rulat pe toate versiunile sistemului de operare Windows, de la Windows XP la Windows 10.
Pentru asa ceva folosesc GlassWire, nu e portabil dar e eficient. Arata si traficul in timp real, pentru aplicatii si site-uri, asta daca are nevoie cineva de asa ceva.
Da, foarte bun, a fost prezentat de Andrei într-un guest post la mine pe blog.