Atunci când calculatorul este virusat și antivirusul nu poate șterge anumiți viruși, puteți folosi aplicații precum Kaspersky Virus Removal Tool, un utilitar care te ajută să-ți cureți calculatorul de viruși și malware în general, după o singură analiză, datorită motorului să avansat de detecție.
Kaspersky Virus Removal Tool
Protecția antivirus sau anti-malware are întotdeauna două componente: una de prevenție, pro-activă, și una reactivă, de distrugere/eliminare a software-ului rău intenționat deja instalat în calculator. Corespunzător, există trei tipuri de programe care realizează astfel de sarcini, de exemplu programele de tip firewall realizează numai prima componentă, aceea de protecție, în timp ce Kaspersky Virus Removal Tool o realizează doar pe cea de-a doua. Cei mai mulți antiviruși existenți pe piață pretind, însă, că realizează ambele componente. Și, dacă este așa, de ce mai e nevoie și de alte programe?
Personal, nu sunt un mare fan al soluțiilor all-in-one, pentru că acestea ascund, de multe ori, cauza problemelor care pot apărea. Și, de regulă, cine pretinde că face “de toate” nu face, până la urmă, nimic la superlativ. Ei, poate că e doar o chestie de gust.
Încă o dată: Kaspersky Virus Removal Tool este un instrument gratuit și aparent portabil care poate elimina viruși și alte programe rău-voitoare care se află în calculatorul dumneavoastră. El nu oferă, însă nicio protecție în timp real și nu poate opri o amenințare de acest tip. Kaspersky Removal Tool poate fi folosit doar identificarea și eliminarea programelor de tip virus, troian, rootkit, adware sau spyware care au “înșelat” vigilența altor programe. După ce programul este rulat, este imperios necesară instalarea unei soluții de protecție activă.
După descărcarea programului, acesta va solicita permisiunea de a scana calculatorul dumneavoastră, în vederea depistării eventualelor amenințări de securitate. Înainte de a-i acorda această permisiune, e bina să setăm cerințele și preferințele noastre, deoarece scanarea și acțiunea propriu-zisă a programului va fi realizată în funcție de acestea. Kaspersky Virus Removal Tool folosește aceeași euristică pentru depistarea malware-ului ca și Kaspersky Anti-Virus.
Este vorba de un algoritm extrem de performant dar, în funcție de dimensiunea spațiului de scanare, destul de lent. Astfel încât, dacă este vorba de o scanare “de rutină” sau ”de probă”, e bine să vă limitați la cele trei opțiuni sugerate de program. Dacă, însă, doriți o scanare completă, exhaustivă, va trebui să bifați toate opțiunile și să înarmați, desigur, cu multă răbdare.
În ceea ce privește profunzimea scanării, adică nivelul de securitate la care aceasta să opereze, puteți accepta sugestia implicită, sau puteți realiza o configurare manuală. În cadrul acesteia, veți putea alege opțiunea scanării tuturor fișierelor din spațiul desemnat, sau numai a unora dintre ele. Puteți folosi varii criterii de includere sau excludere a fișierelor care urmează să fie scanate în vederea depistării vulnerabilităților. De asemenea, în cadrul opțiunilor avansate puteți seta opțiunea de scanare (prin semnătură sau euristică) și alți parametri. Pentru a înțelege cum funcționează aceste opțiuni, e necesar să știm ce este o euristică, termen pe care unii cititori, poate, nu îl cunosc.
O euristică este o metodă de căutare rapidă într-un anumit spațiu de potențiale soluții, în condițiile în care metodele de căutare exactă sunt mari consumatoare de resurse. Metodele euristice pot furniza rezultate diferite atunci când sunt aplicate aceleiași probleme, și nu numai diferite, ci chiar eronate, dar funcționează foarte bine în majoritatea covârșitoare a cazurilor. O euristică este, așadar, o “pastilă” care în 99,99% din cazuri “vindecă” un “pacient” (sau, mai corect, rezolvă o problemă), iar în restul, nu. E folosită fiindcă fie nu există alternativă, fie aceasta este prea “scumpă” – de exemplu, în cazul “medical” prezentat ar presupune o operație dureroasă, costuri de spitalizare ridicate etc.
E limpede, cred, de ce nu trebuie să bifați altă opțiune decât aceea care utilizează euristica, într-un alt caz decât cel în care vă confruntați cu o problemă reală și foarte puternică.
În ceea ce privește acțiunea / atitudinea pe care urmează să o adopte programul atunci când întâlnește o problemă, aceasta poate fi setată prin opțiunea Actions. Puteți cere programului să execute o acțiune în mod automat sau să vă consulte de fiecare dată.
Una peste alta, în anumite situații critice, Kaspersky Virus Removal Tool ar putea să vă salveze atunci când alte programe s-ar declara învinse. Spun “ar putea” fiindcă nu știu și dacă ar putea-o face, într-adevăr. În cazul meu, nu a programul nu a identificat nicio amenințare. Asta e partea plină a paharului. Să o vedem, însă, și pe cea goală.
După cum se poate vedea, programul are o opțiune numită Manual Disinfection. Teoretic, acest lucru se poate realiza în trei pași, primul constând în colectarea informațiilor cu privire la sistem. În urma acestei acțiuni se creează un raport destul de detaliat cuprinzând informații nu doar cu privire la problemele semnalate, dacă acestea există. Raportul se numește avptool sysinfo.zip și poate fi consultat din linkul respectiv. Dar, el ar putea fi trimis și pe forumul Kaspersky, urmând ca acolo el să poată fi analizat de cei interesați, iar soluția să fie trimisă utilizatorului sub forma unui script pe care acesta să-l poată executa pentru a înlătura virușii depistați. Ei bine, trimiterea acestui raport produce, de fapt, deschiderea unei pagini web care afișează următorul conținut:
Fără comentarii, nu ?!?
Important: Acest program de devirusare nu beneficiază de update automat și prin urmare, e recomandat să-l descărcați înainte de a-l utiliza, apoi să-l ștergeți.
În consecință: utilizați programul Kaspersky Removal Tool atunci când considerați că vă confruntați cu o problemă de securitate reală, pe care alte programe nu au putut-o rezolva. Rulați programul Kaspersky Removal Tool și, dacă astfel v-ați rezolvat problema, nu uitați să instalați o soluție de securitate permanentă. După utilizare, indiferent de rezultate, ștergeți directorul de descărcare al programului, care se creează implicit pe desktop. Programul nu interferează cu activitatea altor programe de securitate instalate pe calculator. Pentru a-l putea descărca trebuie mai întâi să completați un formular de înscriere. Dar, nu e nevoie să vă înscrieți la newslettere și, nici măcar nu e nevoie să furnizați un email real.
Am si eu o intrebare !!!
Acesta este un anti-virus sau altceva???
Afecteaza anti-virusul sau calculatorul????
Sau merge sa ruleze amandoua???
Ai citit articolul!?!
ba frate am la virusi incat nu mi se descarca
Programul este eficient si in cazul tableyelor?
Dacă tableta rulează Windows, atunci, da.
Am virusul Neshta il poate nutraliza ? vreau raspunsul pe mail varog mult nu stiu ce sa mai fac !!!
Mai exact care este denumirea exacta a virusului?
Cum anume l-ai descoperit,ce program antivirus te-a ajutat?
Scaneaza-ti computerul cu unelte de tip Rescue Disk:KRD10,ARS ori apelezi la programele clasice utilizate in aceste cazuri:Kaspersky Virus Removal Tool,Malwarebytes,Combofix.
Am treisprezece viruşi si mistuie.
Ce sa mai fac cu ei?S
Se pot scoate din pc,rog ajutor din partea persoanelor avizate!
Comentariu editat!
Care sunt acestia?
Ce program mai exact ti-a identificat aceste infectii?
Poti posta un screenshot cu respectivele infectii?
Ai aici o groaza de programe utile in acest caz,eu unul sugerand sa descarci,actualizezi si scanezi complet sistemul cu Malwarebytes.
Succes!