Sunt mai rare situațiile când fiecare membru al familiei deține propriul calculator, în general, acesta este folosit de către toți. Dar, indiferent de modul de acces la Internet, ce site-uri, rețele sociale, etc, copiii trebuiesc protejați de un anumit conținut nu tocmai adecvat vârstei lor, sau chiar interzis. Mai, mult, indiferent de măsurile de protecție luate, uneori se impune o atentă monitorizare a întregii activități la calculator. Content Guard, cunoscut acum sub noua denumire de FPS Content Control, satisface toate condițiile de monitorizare și protecție impuse unei astfel de situații.
Programul este comercial, costă 19,95$, însă în perioada trial timp de 30 de zile aveți posibilitatea de a vă convinge de calitățile sale de excepție, fără limitări, fiind un înlocuitor mult superior al utilitarului Parental Control din Windows, destul de rudimentar în ceea ce privește opțiunile oferite.
Pentru restricționarea accesului la setările sale, imediat după instalare, Content Guard vă va cere să stabiliți o parolă și o întrebare secretă cu răspunsul aferent, pentru recuperarea parolei, în cazul în care o uitați. Tehnologia în baza căreia este conceput, permite verificarea datelor transmise și recepționate de browser, blocând automat accesul la conținut pornografic, rasial, sado-masochist, sau alte site-uri dedicate în exclusivitate adulților.
În afara bazei de date a programului, monitorizarea accesului la Internet se poate face și în baza unei liste cu site-urile presupuse periculoase întocmite de utilizator. De asemenea, accesul poate fi admis în anumite zile, într-un anumit interval de timp, deconectarea făcându-se automat. În plus, partajarea de conținut de tip p2p prin intermediul aplicațiilor tip DC++ poate fi monitorizată în aceleași condiții. Toate caracteristicile Content Guard se pot debloca prin selectarea lor, click pe butonul Unlock și introducerea parolei stabilite după instalare.
O caracteristică deosebită de monitorizare o reprezintă posibilitatea de a face capturi de ecran la un anumit interval de timp, valoarea implicită fiind de un minut. După deblocarea caracteristicii este recomandată stabilirea unei locații de salvare a acestora, cât mai ferită de cei care nu ar trebui să le vadă.
Interzicerea accesului la site-urile considerate ca fiind periculoase se poate face printr-o notificare afișată în browser, sau fără niciun fel de avertisment. Mai mult, modul heuristic de monitorizare oferă trei nivele de protecție, site-uri cu amenințări explicite, cu atribute de posibile pericole, sau paranoic, având un grad redus de periculozitate. Toate acestea vă sunt oferite de opțiunile Content Guard, plus posibilitatea de a crea filtre sub forma unor liste cu site-uri interzise, sau acceptate.
În ceea ce privește securitatea programului în sine, aceasta este asigurată împotriva tentativelor de dezinstalare sau de oprire, prin instalarea unui serviciu propriu cu funcționare automată, fiind imposibil de modificat fără cunoașterea parolei.
În încheiere, în calitate de părinți, cred că vă dați seama de utilitatea, poate chiar necesitatea unui astfel de ajutor în protecția copiilor împotriva amenințărilor de pe Internet. Personal am făcut mai multe teste, încercând accesarea unor site-uri dubioase, sau pentru adulți, primind notificarea din imaginea de mai sus și, bineînțeles interzicerea accesului la site-urile respective. Mai mult, nu mă așteptam să-mi fie interzis accesul pe unele trackere private sau publice!!