Niciodata nu ti-am vorbit despre cum poti creste / prelungi durata de viata a bateriei laptopului, asa ca a venit momentul sa tratam si acest subiect.

Acest articol, daca esti detinatorul unui laptop sau daca intentionezi sa-ti cumperi unul in viitor, iti va fi de folos pentru a sti ce trebuie si ce nu trebuie sa faci spre a evita decesul prematur al bateriei. Vom vorbi despre incarcarea, pastrarea si folosirea bateriei, despre aplicatii care ne pot fi de folos pentru evaluarea si calibrarea ei.

Cine / ce consuma bateria: Battery Eater

Battery Eater informatii despre baterie

Pentru a putea ajuta bateria sa dureze mai mult este important sa cunoastem componentele hardware si aplicatiile care accelereaza descarcarea ei. In acest fel, intotdeauna vom incerca sa ne lipsim de tot ceea ce nu avem nevoie, pentru a ne desfasura activitatea in conditii optime.

Monitorul, de exemplu, daca este folosit cu luminozitatea la maxim, in afara de faptul ca ne permite sa deslusim ceea ce este pe desktop atunci cand suntem cu laptopul in aer liber, in bataia razelor solare, are un impact negativ asupra durabilitatii bateriei si din aceast motiv va recomand ca ori de cate ori gradul ridicat de luminozitate a display-ului nu este necesar (ex: in incaperi), acesta sa fie abandonat in favoarea unuia care sa va permita sa lucrati la laptop, fara sa lacrimati (nu radeti, am cunoscut persoane care lucrau la laptop cu ochelarii de soare pusi).

Battery Eater, prima aplicatie despre care vom vorbi in acest articol, este extrem de utila in momentele in care avem impresia ca Windows, atunci cand vine vorba de baterie, ne indica ceva cu totul lipsit de realitate (de multe orii mi s-a intamplat ca sistemul de operare sa-mi indice ca bateria este incarcata in proportie de 80% cand in realitatea, nivelul incarcarii era cu mult inferior procentajului afisat).

Pe langa asta, Battery Eater testeaza si analizeaza calculatorul (butonul “Bench”) si ne ofera un raport organizat, pe categorii, cu factorii ce sporesc descarcarea bateriei:

Battery Eater Ce consuma bateria

Cu alte cuvinte, in cazul in care observam ca procesorul este principalul consumator, vom incerca sa inchidem toate aplicatiile si procesele de care nu avem nevoie pentru a reduce consumul de surse si respectiv, consumul bateriei.

link | Download Battery Eater

Folosirea, monitorizarea, calibrarea si optimizarea bateriei: BatteryCare

BatteryCare program de optimizat bateria laptopului

BatteryCare este o aplicatie creata pentru a ne ajuta sa optimizam bateria si sa-i controlam folosirea in scopul prelungirii duratei de viata a acesteia, la maxim, evitand degenerarea ei prematura.

batterycare program cu care poti prelungi durata de viata a bateriei

BatteryCare se integreaza perfect in Windows 7 si consuma foarte putine resurse. In timp ce ruleaza, aceasta evita consumul nejustificat al bateriei si monitorizeaza comportamentul acesteia. Periodic (aproximativ o data pe luna), BatteryCare ne va recomanda sa optimizam bateria recalibrand-o. In acest fel vom ajuta la mentinerea ei in forma, pentru o perioada mai indelungata de timp.

In plus, BatteryCare ne ofera in timp real informatii despre nivelul de incarcare a bateriei, starea si temperatura Hard Disk-ului si a procesorului. Un click pe Detailed Information este suficient pentru a cunoaste, asa cum insusi numele butonului o spune, informatii detaliate despre starea bateriei, laptopului nostru:

batterycare-informatii-detaliate-despre-baterie

BatteryCare, la fel ca Battery Eater, este o aplicatie gratuita compatibila cu orice sistem de operare Windows. Ea poate fi descarcata de aici.

Incarcarea corecta a bateriei

Chiar daca de moment, nu exista o baterie care sa permita o incarcare capabila sa furnizeze laptopului energia de care acesta are nevoie pentru a functiona cateva zile in sir, in urma au ramas zilele in care foloseam baterii Nichel-Cadmiu ce necesitau formatarea (incarca de minim 10-12 ore inainte de prima folosire, descarcare completa si reincarcare completa in primele zile de folosire).

Bateriile actuale sunt Litiu-Ion (cele Litiu-Vasile, Litiu-Gheorghe si Litiu-Vasilica inca nu s-au inventat) si, spre diferenta de predecesoarele lor, acestora nu le face mare placere sa fie incarcate si descarcate complet. De ce se intampla asta ?!? Se intampla deoarece noile baterii nu mai sufera de “efectul memorie”, la fel ca cele de tip Nichel-Cadmiu.

Pentru a va da un exemplu, eu am setat o alerta care sa ma instiinteze cand bateria ajunge la 20% din incarcare si in momentul in care alerta este afisata, conectez incarcatorul si-l las sa incarce bateria in proportie de 85 – 90%. In acest fel am reusit ca dupa aproape ani de folosire a primului meu laptop, un Workstation HP Compaq nw9440, sa ofere aproximativ 110 de minute de autonomie (autonomia initiala pentru bateria achizitionata de mine era de 180 minute). Stiu, e foarte greu de crezut, insa e adevarat.

Depozitarea bateriei cand aceasta nu este folosita

Bateriile Litiu-Ion, inainte de a pleca in vacanta, trebuie sa le lasam incarcate la 40% din capacitatea totala si sa le inmagazinam intr-un loc racoros (eu, inainte de a pleca in vacanta, fara unele dintre iubitele mele gadgeturi, am obiceiul sa setez friginderul pe 0 grade si, infasurate intr-o panza subtire, incarcate la aproximativ 40% din capacitate, asez bateriile pe raftul central; imaginati-va ce fata au pus parintii cand, in timp ce eram plecat in vacanta, trecand sa ude florile, au gasit in frigider cateva baterii infasurate cu grija…).

Cam asta ar fi tot. Nu uitati ca, avand grija de gadgeturile voastre, performanta acestora se mentine in parametri normali si durata lor de viata poate creste semnificativ ceea ce implica imbunatatiri  ale acestora si cheltuieli mai scazute.

2 comentarii
  1. Salut,
    E util acest articol totusi am auzit mai multe versiuni de utilizare a bateriei pentru prelungirea duratei de viata. Doua dintre ele ar fi:
    1. Utilizarea bateriei pina la 12-20% dupa care bateria trebuie conectata la incarcator.
    2. Bateria trebuie conectata la incarcator tot timpul cind ai o sursa de curent (acasa).

    Care crezi ca este cea mai plauzibila din cele doua variante?
    Multumesc

    1. Prima. Eu am facut praf o baterie mentinand laptopul conectat in permanenta si 2, cand sunt acasa, ori cand folosesc laptopul acasa multe zile la rand, las bateria pe 40% si o deconectez.

Comments are closed.