Cele mai bune alternative pentru uTorrent (µTorrent)

Un motiv numai bun pentru a cunoaște cele mai bune alternative pentru µTorrent ni-l dă chiar BitTorrent (compania care nu doar l-a dezvoltat, ci care a creat și protocolul BitTorrent, protocol care stă la baza celei mai rapide rețele de transfer de fișiere între utilizatori), prin recomandarea instalării unui software terț, Epic Scale, dedicat mineritului de litecoins. Așadar, haideți să vedem împreună care sunt cele mai bune alternative, dar și de ce sunt acestea de încredere.

qBittorrent

qBittorrent - program download torrente

Am ales să încep lista cu qBittorrent deoarece îl consider principalul competitor al uTorrent, un program cu un trecut curat și o reputație impecabilă, disponibil atât pentru calculatoarele cu sisteme de operare Windows, cât și pentru cele produse de Apple (iMac, MacBook, Mac Pro, șamd).

Interfața qBittorrent seamănă foarte mult cu cea a uTorrent, iar acest aspect nu poate fi considerat altceva decât o calitate dacă privim prin prisma avantajului de a schimba o aplicație cu alta fără a fi nevoiți să învățăm funcționarea celei noi.

Un alt motiv bun pentru a instala qBittorent ni-l oferă installer-ul său, curat cum nu se poate mai mult, care în niciun moment nu ne va recomanda instalarea altor programe sau toolbar-uri, dacă acesta a fost descărcat din sursele oficiale, nu de pe mirrors (softonic, download.com, șamd).

Pe lângă faptul că este disponibil pentru principalele platforme (Windows, OS X și Linux), permite controlul la distanță, dispune de un motor propriu de căutare și funcții utile pentru actualizarea și controlul tracker-elor, gestionarea fișierelor și crearea de torrente, precum și capacitatea de a importa fișiere torrent descărcate deja cu alți clienți, importantă pentru a continua seeding-ul.

Transmission

Transmission - program pentru descarcat fisiere de pe torrent pentru Windows, Linux și OS X

O altă alternativă foarte bună la uTorrent este Transmission, un program de descărcare a fișierelor de pe trackerele BitTorrent, lansat pentru prima dată în 2005 sub licență GNU GPL, integrat în majoritatea distribuțiilor GNU/Linux printre care Ubuntu, Debian, Fedora, Linux Mint și openSUSE.

Transmission este disponibil actualmente pe site-ul oficial pentru Linux și OS X, dar dispune și de un fork pentru Windows, Transmission-Qt, cu versiuni pentru platformele de 32 și 64 de biți.

Interfața sa este simplă și curată, installer-ul nu vine la pachet cu alte programe și nici cu toolbar-uri, are un consum de resurse redus, fiind chiar renumit pentru această calitate, recomandat în special sistemelor nu foarte bogate în resurse.

La fel ca și ceilalți clienți cu care împarte acest articol, Transmission dispune de capacitatea de a porni în mod automat descărcarea fișierelor de pe torrent folosind fișierele .torrent salvate într-un anumit folder, oferă un control al vitezei de descărcare, posibilitatea de a întrerupe sau ierarhiza descărcările active în acel moment, sau de a șterge fișierul .torrent și datele descărcate.

Deluge

Deluge - program pentru descarcarea fisierelor de pe torrenti

Deluge este programul pe care îl prefer pentru a descărca fișiere de pe torrenți în Linux, preferință despre care v-am mai vorbit și cu alte ocazii inclusiv pe blogul meu personal. În Windows îl folosesc doar pe laptop, unde l-am instalat după actualizarea Windows-ului, am profitat de ocazie pentru a mă scuti de „ofertele” care în ultima vreme au luat cu asalt uTorrent (pe care apropo, încă îl folosesc pe sistemul desktop configurat așa cum v-am explicat în acest articol în urmă cu trei ani).

Consumul de resurse al Deluge este asemănător cu cel al uTorrent, așadar similitudinile dintre cele două nu se rezumă doar la funcționare, opțiuni și interfață.

consum de resurse deluge

Pe lângă funcțiile care este clar că le regăsim în toate programele recomandate în acest articol, merită menționată și funcția care ne permite să controlăm descărcările efectuate cu Deluge de la distanță, prin interfața Web.

Dacă doriți să încercați Deluge vă sfătuiesc să-l descărcați doar din sursele oficiale. Veți găsi în pagina de download kiturile de instalare pentru GNU/Linux (Ubuntu, Debian, Fedora, openSUSE, Arch, Gentoo și Slackware), Windows (XP, Vista, 7, 8 și 8.1), dar și pentru Mac OS X și FreeBSD.

Alternative pentru uTorrent pe care nu le recomand

Am observat că pe unele site-uri, inclusiv site-uri cu o bună reputație online la nivel internațional, recomandă ca alternative pentru uTorrent inclusiv BitTorrent, Vuze sau Leap. Nu aș avea nimic de obiectat dacă aceste programe n-ar fi dezvoltate și menținute de același dezvoltator, sau dacă n-ar include aceleași practici îndoielnice de monetizare pe care le regăsim în µTorrent.

Așadar, pe niciuna dintre BitTorrent, Vuze sau Leap nu le recomand nimănui în momentul de față și nici nu o voi face până când nu se calmează puțin apele și BitTorrent Inc. reușește să ne convingă că nu va repeta greșeala făcută prin recomandarea de programe dubioase în timpul instalării clienților BitTorrent pe care îi dezvoltă și distribuie gratuit.

2 Comentarii

  1. O alternativa foarte buna pe care o folosesc de ceva vreme este Tixati, un client bittorent foarte stabil, lipsit de orice practica de monetizare.

  2. Qbittorrent e singurul program care ofera standard posibilitatea de streaming (descarcare secventiala). Banuiesc ca stim toti ce e aia. Plus functia de cautare/descarcare torenti din interfata program.
    Utorrent poate si el prima chestie, da’ numai cu modificari sub capota.

Comentariile sunt închise.