Am găsit un program de redimensionat poze / imagini despre care nu aveam cum să nu vă vorbesc și o să înțelegeți imediat de ce spun asta.

E vorba de programul gratuit pentru uz personal Light Image Resizer, un soft cu o interfață minimalistă și intuitivă, care ne permite să redimensionăm mai multe fotografii în același timp păstrând rata de aspect a acestora (pentru a evita generarea de imagini distorsionate, păstrând sau înlocuind versiunile originale).

Light Image Resizer

Light Image Resizer face o treabă excelentă, uimind prin calitatea avută de imaginile / pozele după redimensionare. Din testele efectuate, doar Photoshop a reușit să-l egaleze chiar dacă vedeta Adobe n-a reușit să reducă în aceeași măsură spațiul ocupat pe Hard Disk de versiunile redimensionate ale fotografiilor procesate.

Acesta este motivul principal pentru care Light Image Resizer, programul acesta scutindu-mă de cele mai multe ori comprimarea imaginilor înainte de încărcarea lor online, dacă înainte de încărcarea am fost nevoit să le redimensionez.

După cum veți afla din rândurile de mai jos, acesta poate adăuga în meniul contextual o opțiune de redimensionare rapidă, care va încărca automat imaginea sau imaginile din folderul asupra căruia aceasta a fost invocată, dar aceasta nu ne va scuti de temporizatorul care ne reamintește la fiecare pornire a sa faptul că utilizăm o versiune a cărei uz comercial nu este autorizat.

redimensionare imagini din meniul contextual

Referitor la temporizator, dacă preferați o metodă mai rapidă, iar spațiul ocupat pe Hard Disk de imaginile redimensionat nu este o problemă, ori dacă nu vă deranjează să le treceți după redimensionare printr-un compresor de imagini cum ar fi PNGoo, o alegere mai convenabilă ar fi Image resizer for Windows, soluția oferită de Microsoft.

Reîntorcându-ne la Light Image Resizer, iată un exemplu de fotografie redimensionată care n-a pierdut calitate vizuală:

Gina Gershon - copie redimensionata

Fotografia de mai sus a fost redimensionată la 645 x 383 px de la 1280 x 760. După cum puteți vedea, deși privind cu foarte mare atenție se pot observa imperfecțiuni, calitatea rezultatului impresionează. Pentru comparație vă pun la dispoziție și imaginea originală.

Redimensionarea fotografiilor la o anumită lățime sau înălțime, ori la dimensiuni exacte păstrând rata de aspect, este un proces important dacă dorim crearea unui album pornind de la un șablon anume și dorim ca aspectul vizual să fie cât mai uniform cu putință, pentru a nu da privitorului impresia că respectivul album a fost făcut în grabă, de un amator, sau și mai grav, cu indiferență.

Instalarea și utilizarea programului Light Image Resizer


Chiar dacă instalarea este simplă și nu necesită absolvirea unei facultăți de cibernetică în prealabil, am preferat să includ și instrucțiunile de instalare și utilizare mai mult din dorința de a completa prezentarea, astfel încât să înțelegeți despre ce este vorba și dacă merită efortul de a-l instala.

Prima fereastră a asistentului de instalare ne va întreba dacă dorim crearea unei scurtături pe desktop pentru lansarea programului, a unei scurtături în bara de lansare rapidă, precum și implementarea unei opțiuni de redimensionare în meniul contextual al Windows.

Light Image Resizer - Additional Tasks

Alegeți ce doriți, dar în opinia mea ultima casetă e importantă dacă se dorește evitarea adăugării manuale în program a imaginilor pe care doriți să le redimensionați cu ajutorul său.

După instalare, la prima rulare, programul va afișa temporizatorul despre care vă vorbeam mai sus. N-aveți încotro decât să așteptați cele trei secunde impuse înainte de a putea apăsa butonul Continue, butonul de luare la cunoștință a termenelor și condițiilor licenței.

Light Image Resizer - Temporizator

Light Image Resizer dispune de două interfețe grafice, ambele simple și practice, dar a doua e mult mai bogată în opțiuni pe care unii le pot considera esențiale unui program de redimensionare.

Light Image Resizer - Interfata

Indiferent de opțiunea aleasă, Basic sau Complete, vă va întâmpina panoul din care veți putea adăuga imagini (1) și foldere (2) pentru a le le redimensiona.

Light Image Resizer - Browse

Situația se schimbă de la un caz la altul atunci când accesați fila opțiuni. Acesta este panoul de opțiuni de care veți dispune dacă ați ales varianta Basic:

Light Image Resizer

Iar acesta dacă veți alege Complete:

optiuni varianta completa

Pe lângă opțiunile evidente ale unui program dedicat redimensionării imaginilor, Light Image Resizer ne oferă și posibilitatea de alege filtrul utilizat la redimensionare, regula în funcție de care se va face redimensionarea, formatul preferat, procentul de păstrare a calității vizuale, rezoluția DPI a imaginilor, mărimea (se referă la spațiul ocupat pe Hard Disk), numele utilizat la generarea imaginilor redimensionate și folderul de destinație.

De asemenea, putem opta pentru aplicarea celor mai râvnite filtre și efecte ale programelor de modificare a pozelor, adăugarea unui watermark, ajustarea rezoluției pentru formatul peisaj, păstrarea datei originale și a metadatelor.

Surpriza oferită de acest program este implementarea funcției de optimizare a imaginilor, proces pe care Light Image Resizer îl poate efectua la solicitarea utilizatorului folosind OptiPNG.

optimizarea imaginilor redimensionate cu Light Image Resizer

În panoul de setări al programului, veți putea alege tipul interfeței, indica programului să proceseze și imaginile din subfoldere, să caute periodic actualizări, să colecteze sau nu informații anonime despre utilizare, să afișeze o previzualizare sau să se închidă după redimensionarea tuturor imaginilor, printre altele. Tot din panoul de setări veți putea alege și limba de afișare a opțiunilor, funcțiilor și butoanelor.

Concluzii

Dovada că Light Image Resizer e unul dintre cele mai bune programe gratuite de redimensionare a imaginilor pe care le avem la dispoziție în momentul de față e prezentarea sa aici, dar sunt de părere că dezvoltatorii săi au făcut exces de zel introducând inutil temporizatorul afișat la fiecare pornire a sa. Respectivul temporizator nu le garantează că vom cumpăra programul în cazul în care în vom folosi într-un studio foto, dar ne lasă un gust amar ce ne poate îndepărta de el în ciuda caracteristicilor de neegalat pe care le pune la dispoziția noastră.

Da, Light Image Resizer este un program bun, iar dacă nu-l veți folosi des temporizatorul n-ar trebui să reprezinte un impediment pentru a-l folosi, dar prefer ca ca această decizie să o luați voi.

Download

2 comentarii

Comments are closed.