E prima lista cu programe recomandate pentru laptop-uri pe care o public asa ca va fi mare… mare cat istoria Romaniei. Aseaza-te comod si pregateste-ti o cana mare de cafea (daca e seara atunci nu e cazul, voi face tot posibilul sa-ti captez atentia suficient cat sa nu te ia somnul).

1-programe_recomandate_pentru_laptopPerformanta, autonomie, siguranta, conectivitate si mobilitate; acestea au fost motivele pentru care am achizitionat un laptop, nu ?!? Atunci de ce uneori avem impresia ca s-a transformat intr-un monstru care in loc sa ne usureze viata, ne-o complica si mai mult ?!?


Din fericire pentru noi, posesorii de laptop-uri, exista o serie de aplicatii care ne pot ajuta sa redescoperim in laptopul nostru, aliatul pe care ni-l imaginam atunci cand am zis „da, vreau un laptop fiindca…”.

Programe Antifurt

Programe Antifurt LaptopNu stiu tu ce faci, insa eu, doar cand merg sa cumpar paine nu iau laptopul cu mine, in rest ma vezi cu el aproape peste tot, ori asta presupune un risc pe care mi l-am asumat inca de cand l-am scos pentru prima data „la plimbare”: riscul de a ramane fara el „cand mi-e lumea mai draga”.

Chiar daca intotdeauna luam masuri pentru a preveni o situatie nedorita, niciodata nu putem sti cand se poate intampla „nenorocirea” si atunci ce facem ? Dupa ce-i uram -sanatate, pofta de mancare, bucurie in familie si viata lunga noului posesor- incepem sa ne dam suturi in fund ca am tot evitat instalarea unui soft de localizare. Exista asa ceva ?!? Wow, ce noutate, nu ? Nu, nu e o noutate si am mai vorbit despre asta, aici.

Iata cateva aplicatii gratuite care ne pot fi de mare ajutor in cazul in care ramanem fara scumpul nostru prieten, coleg si partener de afaceri:

  • Prey: publica constant in Internet informatii referitoare la locatia laptopului.
  • Adeona: face acelasi lucru insa este propunerea celor de la Universitatea din Washington.
  • Laptop Alarm: cand cineva iti atinge laptopul se activeaza automat o alarma sonora.
  • LAlarm: printre altele, sterge tot din calculator in caz de furt si trimite notificari prin SMS si Email.

Separator Articol

Baterie si consum de energie

Programe pentru baterie si consum de energieCand ti-ai cumparat laptopul, sigur nu-ti imaginai ca vei sta „legat” intotdeauna de o priza, atunci cand il vei folosi. E important sa-i dai bateriei atentia pe care o merita, daca vrei ca laptop-ul sa-ti ofere autonomia de care ai nevoie, pentru a-ti putea face griji pentru lucruri mai importante atunci cand il ai prin preajma; oricum, pe aceasta tema am mai vorbit pe blog dar daca nu stii despre ce este vorba, te invit sa arunci o privire peste articolul asta. Ce aplicatii iti recomand ?!? Urmatoarele:

  • BatteryCare preferatul meu; monitorizeaza consumul de energie si-ti recomanda diverse solutii.
  • Battery Eater: afla ce consuma energia, pentru a stii cum o poti economisi.
  • BattStat: monitorizeaza consumul de energie, temperatura si nivelul de incarcare a bateriei.
  • Aerofoil: dezactiveaza automat functii Windows pe care nu le folosesti pentru a economisi energie.
  • SetPower: schimba planul activ, in functie de intervale orare prestabilite.

Separator Articol

Conectivitate Wireless

Programe pentru Wi-Fi - Conectivitate WirelessUn calculator fara Internet e ca o zi fara soare si bineinteles, cand vine vorba despre laptop, in cazul in care nu folosesti o conexiune 3G pentru a avea acces la Internet, te conectezi la prima retea Wireless disponibila detectata de laptopul tau. Problema apare atunci cand „jucaria” ta detecteaza doar o retea cand in realitate sunt cateva zeci in jurul tau; unele ascunse, altele contra cost. In plus, uneori te conectezi la o retea Wi-Fi insa descoperi rapid ca n-ai acces la Internet. Am vorbit si despre asta, nu ? Da, alaltaieri, aici. Uite ce programe iti pot fi de ajutor in acest caz:

  • TekWifi: analizeaza si realizeaza un diagnostic retelelor Wireless detectate.
  • inSSIDer: detecteaza toate retelele Wireless din jurul tau, ascunse sau nu.
  • WeFi: cauta, evalueaza si-ti recomanda cea mai buna retea Wireless detectata.
  • outSSIDer: cam saraca in optiuni, insa de ajutor pentru a detecta retele Wireless ascunse.

Separator Articol

Sincronizare favorite, documente, fisiere etc.

Sincronizare favorite

Daca ai un singur laptop si pe langa el nu mai folosesti nicun alt calculator si/sau smartphone, aplicatiile prezentate la acest capitol nu iti vor folosi la nimic, in caz contrar, acorda-le putina atentie fiindca se merita efortul.

In mod normal, folosesc unul din cele doua laptop-uri pe care le detin si optez pentru unul sau celalalt, in functie de activitatea pe care urmeaza sa o am. Chiar si asa, am documente si fisiere de care nu m-as desparti nici in ruptul capului si pe langa asta, atunci cand adaug un site la favorite inseamna ca n-am chef sa-mi incarc mintea cu numele lui dupa primul contact, ori vreau sa ajung la el cat mai rapid posibil. Cum pot face asta dispunand de mai multe calculatoare ? Cu ajutorul programelor si/sau extensiilor de mai jos:

  • Xmarks: sincronizeaza favoritele intre diverse calculatoare (addon Firefox, IE si Chrome).
  • LastPass: sincronizeaza conturile / parolele intre diverse calculatoare (addon).
  • Dropbox: sincronizeaza documente si fisiere de orice timp intre diverse calculatoare.
  • Firefox Sync: sincronizeaza conturi, parole si favorite intre diverse pc-uri (addon Firefox).

Separator Articol

Pentru monitor (display)

Utilitare pentru monitor / displayO sa va vina sa radeti, insa am vazut persoane care intorceau laptopul cu susul in jos, pentru a vedea corect fotografiile din conturile de socializare ale prietenilor lor. Logic, fac asta fiindca nici nu citesc acest blog, nici nu se obosesc sa caute pe Internet o solutie mult mai simpla; prefera sa faca exercitii biceps, cu tehnologie de ultima generatie…

Pe langa asta, nu-i asa ca ti-ar fi placut ca laptopul sa dispuna de un buton de la care sa-i poti stinge monitorul ?!?

  • eeeRotate: rastoarna imaginea, fara sa-ti transformi laptopul in morisca
  • Turn Off LCD: opreste monitorul cu doua click-uri.

Separator Articol

Pentru temperatura

Temperatura laptop-ului

Daca simti miros de fum in jurul tau, asigura-te ca nu provine de la laptop nici de la patura / fata de masa pe care l-ai asezat. Mda stimabililor, temperatura componentelor, este mai bine sa o tinem sub control inainte ca tastele laptop-ului sa inceapa sa pocneasca precum popcorn-ul in tigaie. Cum putem face asta ? Cu programele de mai jos:

  • HWiNFO32: informatii detaliate despre componentele laptop-ului.
  • HWMonitor: asemanatorul cu primul insa mult mai zgarcit in ceea ce priveste cantitatea de informatii oferita.
  • NHC: un administrator de energie, utilizare pc, baterie, s.a.m.d.

Separator Articol

Bine, dar… eu ce casa poporului instalez ?!?

Logic, nu te apuci sa instalezi toate programele recomandate in articol. Vezi si tu cam ce ai nevoie, alegi, testezi si te decizi. Dupa cum ai vazut in unele cazuri am recomandat 2, 3 aplicatii care indeplinesc aceleasi sarcini; ar fi inutil sa le instalezi pe toate.

Si… cam asta ar fi tot… de moment.

2 comentarii
  1. Frumoasa lista.. dar as dori sa vad si o lista cu software folosite de tine zi de zi si care sunt cele mai bune.. gen ( winamp aimp , nero ashampoo s.a.m.d) si pentru rulare mai buna a windows’ului

Comments are closed.